21 d’octubre 2020

 

LITERATURA CATALANA – AUTORES CATALANES 2

 

Avui us parlaré de quatre escriptores que m’han meravellat i que em reafirmen en l’opinió que les dones escriptores, si mes no algunes d’elles, tenen una manera d’escriure diferent dels homes, no per classificar-les com a literatura de dones, sinó per afirmar un encant que costa de trobar en els autors masculins. Aquestes autores d’avui en són una mostra paradigmàtica.

 


Tina Vallès va néixer a Terrassa l’any 1976, llicenciada en Literatura Catalana, escriptora, correctora i traductora. També és coeditora de la revista digital Paper de Vidre des del 2006 i membre fundadora de l'Associació Professional de Traductors i Intèrprets de Catalunya. Escriu L'aeroplà del Raval el 2006, Maic el 2011, Un altre got d'absenta el 2012, El parèntesi més llarg el 2013, i La memòria de l'arbre el 2017, amb el que guanya el premi Anagrama. Aquest darrer llibre és l’únic que he llegit d’ella, fins el moment, i he de dir que és un llibre preciós, d’una bellesa tal que et venen ganes de llegir-lo a poc a poc per por que s’acabi. 

 


AnnaBallbona és nascuda a Montmeló l’any 1980, ha escrit dues novel·les, Joyce i les gallines, i No soc aquí , aquest darrer és l’únic que he llegit d’ella i en la crítica que en vaig fer vaig escriure: Quina preciositat de llibre, quin goig d’anar entenent les fases de la vida, quin plaer arribar al final i tenir el desig de tornar a començar. També ha escrit poesia. Escriu al diari Ara, a les revistes El Temps i Serra d’Or, i col·labora a Catalunya Ràdio i al Balcó de la SER.

 


EstelSolé neix  a Molins de Rei el 1987 és  actriu i escriptora catalana que ha publicat dos llibres de poesia, i també dues obres de teatre que s’han representat amb èxit esclatant i que han vist milers d’espectadors: Animals de Companyia, i La Peça. Només n’he llegit un llibre,  Si no puc volar, i m’ha encisat.

 


Marta F. Soldado és nascuda a Terrassa l’any 1989 i que jo sàpiga és una autora d’un sol llibre, La felicitat d'un pollastre a l'ast, però tal com passa amb la majoria d’escriptores, al començament ho són (d’un sol llibre). Ara cal esperar que n’hi hagi més, perquè l’estil que apunta és una promesa molt esperançadora.

 

Aleix Font, 21 d’octubre de 2020